
-
Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 318 357 4242
- http://www.kku.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ. DR. EROL KURUBAŞ
Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Uluslararası toplum (TR)
2. Uluslararası istikrar (TR)
3. Ulus-devlet (TR)
4. Kendi kaderini tayin hakkı (TR)
5. Etnik çatı (TR)
6. Uluslararası terörizm (TR)
7. Terörizm (TR)
8. Terör örgütleri (TR)
9. Terör (TR)
10. PKK (TR)
11. 1980 sonrası (TR)
12. Seperatist Movements (EN)
13. Ethnic groups (EN)
14. Ethnic identity (EN)
15. Ethnic nationalism (EN)
16. Ethnic revival (EN)
17. Ethn (EN)
18. After 1980 (EN)
19. PKK (EN)
20. Terror (EN)
21. Terror organizations (EN)
22. Terrorism (EN)
23. International terrorism (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Etnik çatışmaların uluslararası boyutu ve çözüm sürecinde uluslararası topluluğun rolü
Bu tezin amacı, uluslararası sistemin istikrar ve güvenliğini önemli ölçüde etkileyebilen etnik çatışmaların uluslararası boyut kazanmasındaki faktörlerin neler olduğunun ve uluslararası topluluğun bu tür çatışmalara yönelik ne tür çözümler ürettiğinin belirlenmesidir. Etnik çatışma özü itibarıyla devletlerin bir iç sorunu olduğu için uzun yıllar uluslararası ilişkiler disiplini tarafından ihmal edilmiş bir fenomendir. Ancak etnik çatışmaların özellikle Soğuk Savaş sonrası artan bir şekilde ve uluslararası sistemin istikrar ve güvenliğine ciddi bir tehdit olarak ortaya çıkması, 1990’ların başından bu yana konunun uluslararası ilişkiler disiplini açısından daha çok dikkate alınmaya başlanmasına neden olmuştur. Öte yandan, etnik kimlik farklılıklarından oluşan etnik meselelerin temelinde etnik grupların siyasallaşarak bazı taleplerde bulunması ve ulus-devletin bazı temel yapısal özellikleri var olmakla birlikte her iki durumda da ulusçuluk ideolojisi kilit bir rol oymaktadır. Bu temel durumla birlikte, etnik meseleler birbirinden çok farklı nedenlerde ve çeşitlilikte ortaya çıkabilmektedir. Fakat hangi nedenle çıkarsa çıksın, bu tür çatışmaların uluslararasılaşma eğiliminde olduğu ve çok kolay bir şekilde bu boyutu kazanabildiği yadsınamaz bir gerçektir. Özellikle, azınlık ve insan hakları ihlalleri; etnik grupların self-determinasyon talebinde bulunmaları; etnik çatışmaların savaşa dönüşmesi; ayrılıkçı etnik grupların ve devletlerin diplomatik faaliyetleri; çatışmalara yabancı devlet desteği ve taraflı müdahaleler etnik çatışmaların uluslararası boyut kazanmasındaki temel mekanizmalar olarak kabul edilebilir. Bununla birlikte, uluslararasılaşan etnik çatışmalarda ortaya çıkan/çıkabilen mülteci krizleri, aktörlerin teröre başvurması, kitle imha silahlarının kullanılması riski gibi durumlar uluslararası güvenlik, barış ve istikrara yönelik ciddi tehditlerde bulunmaktadır. Bu nedenden ötürü, uluslararası topluluk bu çatışmaların çözümlenmesine oldukça büyük bir önem vermektedir. Bu çözümler, hükümetlerarası uluslararası örgütlerin çözüm çabalarından sadece tek bir devletin müdahalesine kadar geniş bir çeşitlilik içermektedir. Fakat genel olarak, etnik çatışmalara uluslararası müdahalelerin başarılı sonuçlar verdiğini söylemek oldukça zordur. Bunun en önemli nedeni ise, bu tür çatışmaların doğasına yönelik çözümlerin ortaya konulamamasıyla birlikte net bir çözüm çerçevesinin oluşturulamamasıdır. Tüm bunların sonucunda da, günümüzde uluslararası topluluk için ciddi bir sorun teşkil eden etnik çatışmaların kısa vadede çözümlenmesi pek olası gözükmemektedir.
Uluslararası terörizm ve PKK terör örgütü(1980’den günümüze) International terrorism and PKK terrorist organization (1980 to present)
Bu çalışmanın amacı, dünyada gelişen uluslararası terörizm kavramı çerçevesinde PKK terör örgütünü kuruluşundan bugüne incelemek ve değişimini analiz etmeye çalışmaktır. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada gelişen uluslararası politikaların PKK terör örgütünü nasıl bir aktör ve Türkiye’yi uluslararası terörizmin hedefi haline getirdiği incelenecektir. Birinci bölümde genel hatlarıyla terörizm kavramı üzerinde durulacak, tarihi gelişimiyle özelliklerine değinilerek uluslararası terörizm ile ilgili hukuki yaklaşımlar ve uluslararası örgütlerde terör konusunun işlenişi ele alınacaktır. İkinci bölümde, Kürtçülük faaliyetleri neticesinde kurulan PKK terör örgütünün kuruluşundan günümüze kadar gelişimi incelenecektir. Üçüncü bölümde Uluslararası terörizm kavramı açıklandıktan sonra PKK terör örgütünün, Türkiye’ye karşı uygulanan dış politikanın bir unsuru olarak, başta demokrasi ve insan hakları savunucusu Batılı ülkelerden olmak üzere destek gördüğü ve bu desteğin boyutları ortaya konulmaya çalışılacak, uluslararası örgütlerin PKK konusundaki tutumlarına değinilecektir. Sonuç kısmında çalışmanın değerlendirilmesi yapılarak Türkiye’nin kendi içinde güçlü olduğu sürece dış politikasında da güçlü olabileceğine vurgu yapılmıştır.
DOÇ. DR. EROL KURUBAŞ İLE İLGİLİ SAYFALAR VE DÖKÜMANLAR
DOÇ. DR. EROL KURUBAŞ İLE İLGİLİ BİLGİLER, ÖZGEÇMİŞ VE MAKELELER
Cilt: 8, Sayı: 1
İÇİNDEKİLER
Erhan AKDEMİR
11 Eylül 2001, 11 Mart 2004 ve 7 Temmuz 2005 Terörist
Saldırılarının Ardından İslam’ın Avrupa’da Algılanışı
1
Burcu Gökçe YILMAZ-AKIN
Avrupa Birliği’nin Yaşlanma Sorununa Bir Çözüm Olarak
Türkiye’nin Üyeliği
27
Erol KURUBAŞ
Etnik Sorun-Dış Politika İlişkisi Bağlamında Kürt
Sorununun Türk Dış Politikasına Etkileri
39
T.H.VAN ANDEL, and P.C. TZEDAKİS,
Palaeolithic Landscapes of Europe and Environs,
150.000-25.000 Years Ago: An Overview
Çeviren: Kaya UYSAL
Bir Genel Bakış: Günümüzden 150.000 İle 25.000 Yıllar
Öncesinde Paleolitik Döneme de Karşılık Gelen Zaman Aralığında
Avrupa Coğrafyasının Manzarası
71
Dilek TEMİZ
Gümrük Birliği ile Birlikte Türkiye’nin Dış Ticaretinde
Yapısal Değişimler Oldu mu?
115
Galym ZHUSSİPBEK
2007 Lizbon Antlaşması, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası’nın
Tanımı ve Özellikleri, Güvenlik Aktörü Olarak Avrupa Birliğinin Nitelikleri
139


Yorum yaz