
-
Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 222 335 0580
- http://www.anadolu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ. DR. AYŞE TANSU KOPARAL
Üniversite: Anadolu Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Metal kompleksler ve organometalik bileşikler, kanser biliminde önemli gelişmeler sağlamıştır. Bu gelişmeler, onaylanmış ilk örnek metal olan cisplatinin başarısıyla başlamıştır. Son zamanlarda altın(III) ve platin(II) ile yapılan metal kompleksleri kanser tedavisi için önemli araştırma konusu olmuştur. Bu tezde, pozitif kontrol madde cisplatin, dipirido[3,2-a:2′,3’c] fenazin ligandı, dipirido[3,2-a:2′,3′-c]fenazin-platin(II) ([Pt(dppz)Cl2]) kompleksi ve dipirido[3,2-a:2′,3′-c]fenazin-altın(III) ([Au(dppz)Cl2]Cl) kompleksinin, antiproliferatif ve sitotoksik etkileri, MTT (3[4,5-dimetiltiyazol2-yl]-2,5-difeniltetrazolyum bromid) deneyi ile h-ras onkogeni transforme edilmiş sıçan embriyo fibroblast hücreleri (5RP7) kullanılarak araştırılmıştır. Cisplatin, dipiridofenazin ligandı ve metal türevlerinin apoptozis üzerine etkileri, sitotoksik bir dozda DAPI boyama ile fluoresan mikroskobunda 5RP7 hücresi üzerinde araştırılmıştır. Test maddeleri 5RP7 hücreleri üzerinde apoptotik etkiler sağlamıştır. Dipirido[3,2-a:2′,3’c] fenazin ligand, her iki gün sonunda cisplatinden daha sitotoksik olarak belirlenmiştir. Dipirido[3,2-a:2′,3′-c]fenazin-altın(III) ([Au(dppz)Cl2]Cl) kompleksi ve dipirido[3,2-a:2′,3′-c]fenazin-platin(II) ([Pt(dppz)Cl2]) kompleksi ilk gün sonunda cisplatinden daha sitotoksiktir. Ancak ikinci gün sonunda cisplatin her iki maddeden daha sitotoksik olarak belirlenmiştir. Her bir maddemiz cisplatine alternatif kemoterapötikler olarak kullanılabilir.
Liken asitlerinin ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu etkilerinin incelenmesi
Yaşadığımız çağın en büyük problemlerinden biri ozon tabakasındaki delinme sonucu artan deri kanseri vakaları gibi gözükmektedir. Deri kanseri açık tenli popülasyonlarda en sık rastlanan kanser tipidir. Bu nedenle, UV-B ışınlarına karşı doğal ve sentetik koruyucu faktörlerin keşfi ve sentezi önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasında, UV-B ışınlarını absorbe etme potansiyeline sahip olan (-)- usnik asit, atranorin, giroforik asit ve vulpinik asit gibi liken asitlerinin, insan keratinosit hücrelerini (HaCaT), 2,5 J/cm2 UV-B ışınına karşı koruyucu aktiviteleri MTT, LDH, ROS testleri ve DAPI, TRITC-phalloidin boyama yöntemleri gibi in vitro yöntemlerle araştırılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, sırasıyla vulpinik asit, giroforik asit, atranorin ve (-)- usnik asit HaCaT hücrelerini UV-B ışınlarına karşı koruyucu özellikte bileşikler olarak tanımlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Liken asitleri, UV-B, MTT, LDH, ROS, DAPI, aktin filament
Metal temelli ilaçlar uzun zamandan beridir tıpta tedavi edici olarak kullanılmaktadır. Sisplatin 19.yüzyılın başında ilk olarak keşfedilen metal temelli antikanser ilaçlarından birisidir. Dinükleer Au(III) ve Pt(II) kompleksleri antikanser özellikleri nedeniyle bir çok araştırmaya konu olmuştur.Bu tezde A549, V79 379A (CHL) hücreleri üzerine değişik dozlarda bazı metal kompleksleri uygulanmıştır. Kullanılan metal kompleksleri Au(III) ve Pt(II)’dir. Mitokodri apoptoza yol açan süreçleri başlatır. A549 ve V79 379A hücrelerinde uygulanan metal komplekslerinin mitokondriyal bozulmaya bağlı olarak hücre çoğalmasına etkisi incelenirken, MTT deneyinden faydalanılmıştır. Uygulanan test maddeleri doza ve zamana bağlı olarak hücre sayısında bir azalmaya neden olmuştur. Bu maddelerin apoptotik etkileri ise JC-1 boyama ile floresan mikroskobunda araştırılmıştır. Test maddeleri hem A549 hem de V79 379A hücreleri üzerinde apoptotik etki göstermiştir.


Yorum yaz