
-
Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 216 578 0000
- http://www.yeditepe.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ. DR. AYLA KANBUR
Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Türk sineması (TR)
2. Sinema (TR)
3. Milli kimlik (TR)
4. Deleuze, Gilles (TR)
5. Yabancılaşma (TR)
6. Türk sineması (TR)
7. Toplum (TR)
8. Sinema tarihi (TR)
9. Sinema (TR)
10. Kavur, Ömer (TR)
11. Birey (TR)
12. Deleuze, Gilles (EN)
13. National identity (EN)
14. Cinema (EN)
15. Turkish cinema (EN)
16. Individual (EN)
17. Kavur, Ömer (EN)
18. Cinema (EN)
19. Cinema history (EN)
20. Community (EN)
21. Turkish cinema (EN)
22. Alienation (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Construction of national identity through cinematic narrative: Turkish national cinema a Deleuzian analysis Ulusal kimliğin sinema anlatısı ile inşası: Türk sineması Deleuzien bir analiz
Bu tezin temel amacı ulusal kimliğin inşasıyla sinema anlatısı arasındaki ilişkileri, Türk Sinemasına odaklanarak araştırmaktır. Değişen Türk kimliğinin, Türk sinemasının anlatısal gelişiminde nasıl görünür hale geldiği, Türkiye’de modernleşme ve ulus-inşası sürecine özgü özellilerin altı çizilerek analiz edilecektir. Ulusal kimliğin Türk filmlerinde inşası konusunda daha geniş bir perspektif geliştirmek de amaçlandığı için, Türk sineması çalışmalarında bu konunun araştırılmasına farklı olanakları sunacak yeni bir perspektif olarak, Gilles Deleuze’ ün, film çalışmalarında yeni yeni keşfedilmekte olan faklı sinema yaklaşımına başvurulmuştur. Bu doğrultuda, Deleuze’ ün iki temel sinema kavramı olan ?hareket-imgesi? ve ?zaman-imgesi? nin Türk filmlerine uygulanmasına örnek olarak Köprü (The Bridge 1975) ve Mayıs Sıkıntısı (Clouds of May 1999) filmlerinin analizi yapılacaktır.
Türk sinemasının auteur(yaratıcı yönetmen) yönetmenlerinden olan Ömer Kavur, çektiği filmlerde kendine has sinemasal bir dünya oluşturmuştur. Filmlerinde derinliği yaratan kavramlardan biri olan yabancılaşma, sinemasının her döneminde bireylerin deneyimlediği bir olgu olarak karşımıza çıkar. Yabancılaşma, sanayileşme sonrası modernleşen dünyada bireylerin boğuşmak zorunda kaldıkları önemli bir sorundur. Yönetmenin on iki filminin incelendiği bu tez çalışması, yabancılaşma kavramının birey-toplum ilişkileri bağlamında Kavur sinemasında ortaya çıkış biçimlerini incelemektedir.


Yorum yaz